top of page

Cukier: jak wpływa na zdrowie i sen?

Wielu dorosłych cierpi obecnie na bezsenność: szacuje się, że ok. 770 milionów ludzi na całym świecie! Ale oprócz stresu i codziennych zmartwień nasze nawyki żywieniowe z pewnością odgrywają fundamentalną rolę w jakości snu.





Słodszy i bardziej senny


Jeśli lubisz słodycze, mamy dla Ciebie złą wiadomość: największym wrogiem dobrego snu jest biały cukier. Chociaż Światowa Organizacja Zdrowia radzi nam spożywać nie więcej niż 50 gramów dziennie, należy pamiętać, że jest on obecny w dość wysokim odsetku w prawie 80% przetworzonej żywności .


Więcej cukru = więcej nocnych przebudzeń


Według badań, im więcej cukru jemy w ciągu dnia, tym częściej budzimy się w nocy.


Szkody spowodowane przez biały cukier podczas snu


Spożycie cukru powoduje zmniejszenie liczby komórek oreksyny, która jest neuroprzekaźnikiem odpowiedzialnym za regulację naszego cyklu snu i czuwania. Nawet jeśli uda Ci się spać nieprzerwanie przez całą noc, cukier we krwi wywoła lekki sen, powodując zmęczenie następnego ranka.


Słodkie sny? Postępuj zgodnie z radami ekspertów!


Pierwszą radą na regenerujący sen jest z pewnością zjedzenie kolacji o odpowiedniej porze: przynajmniej 2/3 godziny przed snem, aby usprawnić trawienie. Ponieważ jakość snu zależy od tego, co jemy i zmian hormonalnych, eksperci sugerują również wybieranie dań bogatych w błonnik, produkty pełnoziarniste i złożone węglowodany oraz unikanie ciast, ciastek i słodyczy podczas kolacji.


Zamiennik cukru?


Jeśli naprawdę nie możesz obejść się bez odrobiny słodyczy przed zanurzeniem się w krainie snów, oto kilka zdrowszych i naturalnych słodzików, które możesz wybrać:

  • Miód: jest nie tylko bogaty w składniki odżywcze, ale ma również doskonałe właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

  • Syrop klonowy: bogaty w przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne.

  • Słód jęczmienny: nadaje się do codziennego słodzenia i jest bogaty w sód, magnez, potas i aminokwasy.

  • Nektar z agawy: o smaku przypominającym miód, zawiera aktywatory metaboliczne, minerały i witaminy.

Oto kilka wartości procentowych, o których należy pamiętać, używając tych zamienników w kuchni do przygotowywania pysznych deserów. Pamiętaj, że 100 gramów białego cukru odpowiada:

  • 80 gr miodu;

  • 75 gr syropu klonowego;

  • 150 gr słodu jęczmiennego;

  • 75 gr nektaru z agawy.


31 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page